Site Overlay

Biljana Jotić (Samardžić) je istoričarka umetnosti i samostalna kustoskinja. Inicirala je i organizovala oko 30 izložbi u Srbiji i regionu, samostalnih i kolektivnih. Piše autorske tekstove, bavi se postavkama izložbi, stručno vodi kroz izložbe, organizuje otvorene časove za srednjoškolce i razgovore sa umetnicima. Zalaže se za položaj savremene umetnosti kroz saradnju sa umetnicima, kolegama i institucijama, privatnim, javnim i medijskim sektorom, kao i za uključivanje u praksu studenta Istorije umetosti. Realizovala niz humanitarnih akcija, umetničkih radionica, umetničkih susreta, aukcija radova domaćih autora mlađe generacije i ostalih društveno korisnih događaja. Član ULUPUDS-a i Umentičkog saveta DivArt galerije. Sarađuje sa velikim brojem umetnika.

Poreklom iz Hercegovine, rođena u Mostaru (1977), šest razreda osnovne škole završila u Bileći, a usled očeve prekomande (1988) seli se u Beograd gde nastavlja školovanje i život. Majka dvoje odrasle dece i aktivna samostalna preduzetnica u kulturi.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na katedri za Istoriju umetnosti (2002), MA. Tokom burnih godina studiranja (protesti 1996/97 i bombardovanje 1999) volontirala u biblioteci na katedri za Istoriju umetnosti. Posle diplomiranja nastavila volontersku praksu u Narodnom muzeju u Beogradu, na projektu Digitalizacija muzejskih zbirki i u srednjoj muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“, na predmetu Istorija civilizacije i kulture. Odbranila habilitaciju dobila zvanje kustosa. Samoinicijativno osniva (2006) BeoArt-LiveArt galeriju, čiji je bila umetnička direktorka 8 godina i jedna je  od osnivača Udruženja „BeoArt Contemporary“ (2016).

(VIŠE)

Tokom poslednjih 15  godina samostalnog rada u centru pažnje su mlađe generacije vizuelnih umetnika na domaćoj sceni.


Inicirala i selektovala nekoliko manifestacija i festivala:

Belgrade Open Art, BOA 2014, 2015, Kulturni centar Beograda ( VIŠE )

NOA FEST, Kulturni centar Novi Sad i više drugih lokacija, 2015, 2016, 2017, 2018 ( VIŠE )

Festivala PALETA MLADIH, Kulturni centar Vrbas, 2018 ( VIŠE )

Takođe, žirirala nagradne izložbe:

6. BIJENALE AKVARELA MALOG FORMATA, SKC Novi Beograd, 2019 ( VIŠE )

TRADICIONALNA IZLOŽBA CRTEŽA, Kulturni centar Šabac, 2019  (VIŠE )

Inicirala i moderirala nekoliko panela ( VIŠE )

Inicirala i otvorila preko 20 samostalnih i grupnih izložbi( VIŠE )

(PROČTAJTE VIŠE)

Održala više stručnih vođenja, otvorenih časova sa učenicima, organizovala razne umetničke događaje, Art meetinge, likovne radionice sa decom i odraslima, humanitarne akcije. Realizovala aukcije radova domaćih autora mlađe generacije. Autorka je mnogih postavki izložbi, sarađuje sa velikim brojem umetnika.

(VIŠE)

English