Site Overlay

Kick off konferencija održana je u Beogradu 15/01 – 17/01/2021 u Novoj Galeriji Vizuelnih Umetnosti i online na youtube kanalu i na facebook stranici Rise of women . U organizaciji udruženja Beoart Contemporary, partnera iz Srbije na projektu „Uspon žene u kulturi na Zapadnom Balkanu“, koji sufinansira Evropska unija, posvećena je temama kojima se projekat bavi kroz generalne aktivnosti – identiteti žene u savremenom vizuelnom stvaralaštvu u regionu Zapadnog Balkana, zajednički ugao kroz saradnju i umrežavanje kustoskinja i umetnica, kao i prilagođenost novim tehnologijama savrmenog doba. Mnogo se odgovora na tu temu susretalo kroz raznovrstan program učešćem stručnih osoba u svojim oblastima, koji je inicirala i moredirala Biljana Jotić.

U dva dana različitog programskog sadržaja predstavljen je projektni tim – partneri (Fenomena – partner lider i Beoart contemporary iz Srbije, zatim Udruga Prizma iz Hrvatske, Spes  iz Crne Gore, Lokarjeva galerija iz Slovenije i Sensus iz Severne makeodnije). Slede opšte projektne aktivnosti (komunikaciona strategija, istraživanje, dokumentarne serije i VR tehnologije). Gošće iz Sarajeva, Vildana Džekman i Saša Knežević (Fondacija „Cure“, Sarajevo, Bosna i Hercegovina) predstavile su feministički festival PitchVise. Sanja Solunac (vizuelna umetnica i feministička aktivistica, autorka rada koji se integralni deo vizuelnog identiteta projekta) i Milica Ružičić ( vizuelna umetnica,  predsednica vajarske sekcije u Udruženja likovnih umetnika Srbije i autorka podkasta ComitetKe) predstavile su svoj aktivizam kroz najstariju feminističku likovnu koloniju i podkast – novi oblik komunikacije.

Drugi dan konferencije bio je posvećen smernicama kroz obilaznu izložbu „Žene o ženama“, predstavi Ivane Ranisavljević i panel diskusiji sa opštim temama o ženskim identitetima u savremenoj vizuelnoj umetnosti (učesnici: Dubravka Đurić, profesorka na Fakultetu za medu i komunikacije; Aleksandra Lazar, kustoskinja umetničke kolekcije fondacije Viener Staedttische, nezavisna kustoskinja i istraživačica u Londonu; Iana Stantieru, izvršna direktorka Evropske umetničke galerije i Ivana Ivković, vizuelna umetnica). Moderatorke panela bile su Biljana Jotić i Maša Elezović.

U galerijskom prostoru Beoart contemporary udruženje organizovalo je druženje sa umetnicima iz Srbije (Anđela Grabež, Gordana Belić, Vesna Vesić, Natalija Miladinović, Leonora Vekić, po izboru Biljane Jotić) u saradnji sa novom Galerijom Vizuelnih Umetnosti, kao i performans (Ivana Ranisavjević), a van galerije je Studijsku posetu aktuelnih umetnički postavki stvaralaštva 21. veka u Beogradu, u saradnji sa Walking Belgrade agencijom.

English