Site Overlay

PERPENTUM MOBILE, samostalna izložba Jelene Vićentić, kustos Biljana Jotić, galerija Božidarac, oktobar 2018.

Samostalnu izložbu crteža i slika Jelene Vićentić u galeriji Božidarac , oktobra 2018 otvorila je Biljana Jotić, istoričarka umetnosti, koja je i autorka teksta u katalogu:

Rođena 1988, u Beogradu. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarski završila je 2012. u klasi profesora Gordana Nikolić. Učestvovala na više grupnih i imala tri samostalne izložbe. Stipendista Letnje Akademije u Salcburgu 2011. godine, i 2012. u Traunkirhenu, Austrija. Dobitnica nagrade Stevan Knežević za najbolji crtež , Fakulteta likovnih umetnosti, 2012. godine u Beogradu. Radovi joj se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama. Rezidencionalni program GLO’ART u Belgiji2014. godine. Realizovala je nekoliko javnih i privatnih murala u Srbiji. Trenutno živi i radi u svom ateljeu u Beogradu.

Biografski deo govori već o aktivnosti i kretanju koji je Jelenin atribut i koji je primetan i dok se umetnički izražava. Bilo da crta na papiru ili crta i slika na platnu, Jelenino umeće karakteriše brutalni realizam odabranog trenutka. Ono što je bez sumnje specifičnost koja se izdvaja i kojom se Jelena predstavlja kao umetnica jeste mogućnost prenošenja autentičnog izdvajanja već pomenutog trenutka u odnosu na vreme. Uporedila bih ga sa frame’-om u filmskoj umetnosti, samo je u ovom slučaju u pitanju likovna konotacija.

Jednostavnost likovne kompozicije pojačava efekat vizuelnosti, u crtežima i slikama nema treće dimenzije, premešta je u prostor koji deli sa posmatračem. Ta interaktivna komunikacija dalje vodi na potrebu zaustavljanja u vremenu kretanja prilikom posmatranja njenih radova, upravo što ona radi u okvirima papira ili platna. Sa napomenom da je izložba posvećena gubitku najbližeg, Jelena zaustavlja vreme, a pošto je po definiciji Perpetuum mobile motor ili mašina koja jednom pokrenuta neprekidno radi i proizvodi energiju bez daljeg ulaganja energije i spoljne sredine, pitanje je u kojoj je meri život određen trenutkom i njegovom spoznajom u beskraju vremena, baš kao i čoveka u beskraju univerzuma? Koja je uloga čoveka u vremenu i prostoru, u kretanju? Da li čovek može nešto da pokrene ili zaustavi?

(VIŠE)

English