Site Overlay

KOLEKCIJA MENPOWER 2020, kustos kolekcije slika Gordane Tomić

…Zađimo u svet sirove emocije i slikarstva apstraktnog ekspresionizma Gordane Tomić…

Prateći cikluse „UMEĆE MIRA“ i „SAKURA ĆE PONOVO CVATI“ umetnica u ovoj zbirci spaja duboko misaonu poetiku Dalekog istoka i meditativne energije koju ona nosi u sebi. Motivi slika potiču iz unutrašnjosti bića i prenose poruku optimizma. Sledeći dubine osećaja prenosi ih na širine morskih prostora u ciklusu „SVA SU MORA MOJA“ nostalgično prizivajući sećanja iz detinjstva, emociju ćerke pomorca. More ga je nosilo u nove svetove i vraćalo ga iz njih, donosilo ljubav, poverenje, zaštitu i spoznaju da je ceo svet dostižan i zajednički.

Ciklusom „KADENCE BOJA“ zalazi u srž čistih boja, suočava se sa njihovim senzibilitetima ili intezitetima i igra interaktivnu kolorističku igru na platnu. Direktno komunicira sa platnom kroz aktivne kolorističke poteze deleći snagu emocije sa onim što će ostati vizija koja se dalje prenosi na posmatrača. I tako u krug pokreće reakciju, što je možda i najbliži oblik objašnjenja za pojam apstraktni ekspresionizam. Njujorška galerija Agora prepoznaje kvalitet izraza tog emotivnog naboja i  (mesec ?) 2014- te godine prestavlja je svojoj publici, doživljava veliki uspeh i nastavlja saradnju. Sledi životna prekretnica za jednu ženu izrazitog senzibiliteta, 2018-te postaje majka što se odražava u seriji slika RASTUĆE SUNCE. Sunce sija, osvetljava i boji dan, greje i uliva osećanje lepog, sunce nas oraspoloži i pokrene. Motiv prepoznatljiv u duhu svih religija sveta, ono povezuje vreme i ljude i čini univerzlanim osećanje sreće ili radosti, baš kao i majčinstvo.

Umeće Gordane Tomić da kroz sliku podeli ljubav oblikujući različite refleksije njene bezgraničnosti nastavlja se u doživljaju posmatrača. Kolekcija Menpower 2020 sadrži 24 dela iz navedenih ciklusa što ovu postavku i kolekciju čini specifičnom i jedinstsvenom. 

English