Site Overlay

„VELIKI RAT“ samostalna izložba Nemanje Okiljevića

U godini obeležavanja 100 godina od završetka I Svetskog rata i velike pobede u Beogradu na dve lokacije, u Kući kralja Petra i Kombank dvorana (najava premijere filma Kralj Petar Prvi), novembra 2018 Biljana Jotić, istoričarka umetsnoti i istoričar Dejan Ristić otvorili su izložbu crteža i slika mladog umetnika Nemanje Okiljevića. To je jedna umetnička priča savremenog stvaraoca o jačini emocije i doživljaju vremena Velikog rata, unutrašnjeg prkosa pojedinca i borbe dobra i zla.

Autorski tekst pisala je Biljana Jotić:

Razne i različite priče su ispričane o tom vremenskom periodu koji nam je istorija namentula, vremenu opšteg užasa, rušenja, stradanja, poraza, poniženja, smrti. Tragovi na duši su neizbrisvi, a zaborav je nešto što je gore od neznanja. Ova izložba ciklusa slika i crteža je priča o izdojenim događajima i ljudima kroz koje opisuje snagu opšteg osećanja
stradanja kojima Nemanja Okiljević izražava saosećanje prema strahotama ne tako davno proživljenim od strane predaka poziva na podsećanje.

Celinu ciklusa slika i crteža „Veliki rat“ možemo posmatrati u vidu parabole o stradanju, herojstvu, pobuni – ličnom prkosu vidljivih u detalju skupljenih šaka kod svakog pojedinca. To je pobuna bića u stanju opšteg stradanja i smrti, nešto što pojedincu daje pravo na unutrašnji izbor. U pitanju je lična pobuda, nepristajanje na nametnuno, što se može dovesti
u kontinurani kontekst pobune protiv okupacije uma i svesti u savremenom dobu.

U Nemanjinoj likovnoj prozi umetnička specifičnost pojavljuje se kroz narativnost prizora, bilo da je u pritanju izdvojen događaj ili ličnost. Svaki detalj uklopljen je u celinu tematski usmerenu. Kada bi se izdvajale kompozicije naracija ne bi izašla iz konteksta angažmana motiva. Od „Plave grobnice“, preko“Prelaska preko Albanije“, do portretisanja pojedinaca oseća se karakterističan prizvuk herojstva i borbe u stradanju i žrtvi. Zločini, mučenja, prisustvo opšte poznatog simbola žute kuće, crvene boje krvi i mesa i juriš hrabosti, juriš protiv svih oblika okupacije.

Sigurni energični potezi oblikuju forme koje naviru u trenutku susreta sa platnom ili papirom i pojavljuju se na površini u vidu novonastalih bića koji nose temu. Autorska transformacija dešava se i kada je u pitanju portretisanje određenih pojedinaca. Bilo da se izdvojene forme, koje u pojedinim trenucima poprimaju životinjski i avetinjski izgled, gomilaju ili su samostalne, uvek su u kontekstu jasno izražene borbe dobra i zla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

English