Site Overlay

„Intro floral“, Dominika Morariu

Uvodni tekst za katalog napisan je povodom samostalne izložbe Dominike Morariu koja je trebalo da se realizuje u aprilu 2020. u Kulturnom centru Novi Sad, Likovni salon. Usled nepredveđineih okolnosti izazvanih virusom Covid 19 izložba je odložena za neki drugi termin.

Uvodni tekst Biljane Jotić:

Čulnost prirode je svevremenska. Dodir sa njom neophodan, a umetnost je stanje duha koje otvara nove prostore…

Koji su to prostori zatvoreni u providnim kutijama u celini postavke nazvane „Intro floral“? Sa jedne strane to su prostori ispunjeni biljkama, onim što nam je priroda već podarila. Oni mirišu, emituju prijatna osećanja i leče. Slede stihovi, pokrenuta osećanja koja izlaze iz inspiracije prirodom i nastavljaju se u doživljaju i tako opet postoje u nekom drugom. Kada proširimo posmatračku viziju pojaviće se teksture digitalnih grafika, izmešani citati same autorke i njenih kolega i poređani u uravnoteženu celinu. Sve sa porukom o prirodi stvari. Cela ova umetnička priča dešava se na zidu, unutar transparetnih staklenih kutija, u Dominikinom umetničkom prostoru.   

Posmatrano sa teorijske strane, davanje umetničkog konteksta delovima prirode koji su već stvoreni je sastavni deo savremene umetnosti u konstantnoj potrebi za očuvanjem kontakta sa njom. Specifikum Dominikinog pristupa i konteksta je u spoju više oblika stvaralaštva, prirodne datosti flore, tananost poezije i grafičku tehniku stvarajući sopstvenu umetničku konotaciju celine razičitih pojava. U njenim radovima odigrava se čitava jedna impresivna povezanost prirode i čoveka, dva svedočanstva postojanja, koja se međusobno prepliću u svojoj neophodnosti.

Doživljaj posmatrača je nov i delikatan. Prostor providnih kutija ispunjen je čulnim nabojem sopstvene emocije koju pokreće inspiracijia prirodom. Iako distancirana od posmatrača u sigurnoj zoni u kojoj ima svoj život, ritam i dinamiku, ova umetnička priča jasno pokreće pitanja očuvanja dodira čoveka i prirode i trajnosti umetnosti.

                                                                    Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i kustoskinja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

English