Site Overlay

„20/20“- izložba u prostoru u rekonstrukciji bioskopa Balkan

Svečano otvaranje izložbe – najava umetnika

Ovo je događaj koji je praktično otvorio prostor u rekonstrukciji bioskopa Balkan i najavio niz multimedijalnih dešavanja u ovoj lokaciji.

Svečano otvaranje izložbe i rekonstrukcije prostora bioskopa Balkan

Izložba je obuhvatila 20 mladih savremenih umetnika predstavljenih na dva načina – u stvarnom i virtuelnom prostoru. Umetnici koji su izložili u realnom prostoru – Petar Sibinović (1986), Natalija Miladinović (1988), Anđela Grabež (1982), Ivana Milev (1987), Milan Antić (1984), Sanja Tomašević (1976), Tina Danilović (1984), Nikola Polić (1993), Sandra Janjatović (1993) i Tijana Kojić (1987), dok su u virtuelnom – Ivana Živić (1979), Marija Tošković (1980), Andrej Konopek (1987), Marko Kusmuk (1985), Stefanija Mihajlović (1983), Nemanja Okiljević (1987), Zdravko Janković (1984), Petar Mošić (1981), Gala Čaki (1987) i Una Nikolić (1988). Selektorka i autorka koncepta i teksta je Biljana Jotić, istoričarka umetnosti.

Odabrani umetnici

Organizator događaja Fondacija Saša Marčeta, u čijem vlasništvu je ovaj prostor najavila je da će bioskop “Balkan” biti ponovo otvorena na jesen 2020. godine posle rekonstrukcije tog prostora, koji je 1984. godine proglašen spomenikom kulture.

Tehnička podrška postavke je VR-ALL-ART, medijska podrška agencija Nura

Saradnici na projektu

Tekst u katalogu:

Nastavljajući projekat Fidelium koji je višeslojno objedinio tradicionalno i moderno (istoimena izložba u kući kralja Petra, 2017), događaj 20/20 spaja vreme i prostor kroz umetnost između stvarnog i virtuelnog. Kombinacija izložbenog dela opipljivih umetničkih radova u vidu slika, crteža, grafika, skulptura, videa i novog vida predstavljanja umetnosti kroz virtuelni prikaz je specifičnost vremena. Smeštanje u kontekst revitalizacije kroz okupljanje različitih vrsta umeća uvodi u pojam događaj umesto izložba.

Atraktivnost događaja pruža i site specfic momenat revitalizacije prostora koji ima svoju istoriju okupljanja gledalaca oko pokretnih slika – filmova i svega što je to podrazumevalo, zatim specifičnosti nestajanja usled promena koje su obeležile jedno vreme, a 20/20 poziva na ponovno okupljanje oko umetnosti. 20 savremenih umetnika utopljenih u vreme daje 20 vizuelnih odgovora asocirajući na knjigu 1000 zašto 1000 zato, poziva na živu komunikaciju i sa posmatračem čini celinu.

Istorija umetnosti je ispunjena pomeranjima prostornih i pojmovnih granica, različitim pristupima i pogledima na umetnost. Od ritualnih potreba plemenskih zajednica, umetnosti u službi religije i kontemplacije, preko potrebe za ukrašavanjem i uživanjem, umetnost prati civilizacijski tok. Sledi potreba za odvajanjem umetnosti kao pojma koji je nezavisan od stvorenog, predstavljačkog, upotrebnog, a umetnici eksperimentišu unutar izdvojenog prostora unutrašnjeg bića, uma i emocije što uvodi u pomeranje ka eksperimenatisanju sa virtuelnim prosotrom.

Dvojak pristup prosotoru, ograničenom i neograničenom, stvarnom i virtuelnom, uvodi posmatrača u jedinstvenu sferu kombinacije novog doba savremenih tehnologija i tradicionalnog pristupa mestu obeleženog pojmom „kultno“. Sam bioskop „Balkan“ arhitektonski predstavlja spomenik kulture, a događaj 20/20 predstavlja uvod u njegovu rekonstrukciju specifično simbolišući tok vremena i umeća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

English