Site Overlay

„UMETNOST NA PAPIRU“ izložba u Narodnoj biblioteci

Autorska kolektivna izložba „Umetnost na papiru“, realizovana je u Narodnoj biblioteci Srbije i podržana od 05. maja do 05. jula 2017. godine. Obuhvatila je crteže, grafike, akvarele i kolaže 29 savremenih umetnika – Petar Sibinović, Anđela Mujčić, Koštana Đurić, Marko Stajić, Nikola Radosavljević, Marijana Oro, Saša Marijanović, Anderj Konopek, Branka Đurašković, Vladimir Lalić, Veljko Valjarević, Zoran Velimanović, Đerđi Ačaji, Damijan Kovačević, Tijana Kojić, Andrej Vasiljević, Ivan Milenković, Vojislav Radovanović, Mate Đorđević, Danka Dimitrijević, Jelena Vićentić, Jovanka Stanojević, Katarina Tretyn Zečević, Slavko Krunić, Ivana Milev, Natalija Miladinović, Gala Čaki, Petar Mošić i Sylvia Gorak.

Predstavljeni umetnici

Projekat Biljane Jotić „Umetonst na papiru“ podržan je od strane Ministarstva Kulture Srbije i Sekretarijata grada Beograda. Ovo je četvrta od 8 različitih izložbi koje su realizovane u regionu u okviru jednogodišnjeg projekta.

Publika na otvaranju izložbe
Bora Eskić sa svojom gitarom je obogatio vreme i prostor

Tekst iz kataloga:

„Umetnost na papiru“ je četvrta po redu grupna izložba u okviru istoimenog projekta. Okuplja jedan deo savremenih umetnika kojima bi papir mogao da bude svojstven medij na kome se likovno izražavaju. Tema izložbe je neposredan i autorski trag umetnika na papiru, odnosno umetničko delo koje nastaje u trenutku susreta umetnika i papira, kada viđenje sveta, koncepta, razmišljanja, namera, emocija, imaginacija i fantazija poprima vizuelnu formu. Različitim pristupima u odabiru teme ili motiva, zatim svojstvenim pristupom prema raskošnoj ili redukovanoj kompoziciji, bogatstvu ili svedenosti kolorističke palete, umetnik kao pojedinac svojim radom postavlja brojna pitanja i poziva posmatrača na uživanje, razmišljanje ili proučavanje istog. Spajajući različitost u tehnikama (crtež, grafika, kolaž, akvarel i bibliografske jedinice)i izrazima (od realnog, preko ekspresivnog i fantastičnog do gubljenja forme kada linija ili mrlja nose sadržinu), cilj izložbe je da pruži što širi doživljaj savremenog umetničkog kretanja. Heterogenost izaza i tehnika uključuje različite doživljaje posmatrača, kao sastavnog dela umetnosti.

Daleka je istorija pronalaska papira. Dolazi nam sa Istoka i smatra se jednim od pokretača novog doba, preko koga su se prenosile poruke mnogo brže od ranijih materijala, što mu daje karakter novog. Vreme i prostor u novijoj filozofiji dobijaju novo kvalitativno značenje, vreme je ekvivalent kretanja, a beleženje likovnih savremenih tragova u trenutku nastajanja i smeštanjem u prostor u kome se reč na papiru baštini i pruža svim generacijama, usmerena na nova saznanja, karakteriše specifičnost ove izložbe tokom koje se spajaju vreme i prostor.

Krenuvši od činjenice da nije ista uloga onoga ko stvara i onoga ko konzumira nečije stvaralaštvo ili ga proučava, ova izložba teži razumevanju umetnosti i pitanjima da li je umetnost saznanje, uživanje, strast, intelektualna ili emotivna igrarija ili puko umeće? U tom kontekstu težnje i traženja odgovora izloženi radovi pozivaju na ključnu ulogu stvaralačkog odgovora umetnika koji imaju izrazitu sposobnost stvaranja likovnih celina u sa-vremenu i sa-prostoru, a papir im pruža intelektualnu i emotivnu neposrednost. Izložba „Umetnost na papiru“ poziva svakog pojedinca na jedinstven doživljaj umetnosti u nastajanju.

Pogledajte Umetnost na papiru u galeriji Fakulteta Likovnih Umetnosti u Kosovskoj Mitrovici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

English